Деталі Категорія: Краса та здоров’я
Кожну людину хвилює стан власного здоров’я. Людина не може залишатися здоровою споживаючи надмірну кількість їжі або не дотримуючись правил корисного харчування.
Культура харчування — невід’ємна частина загальної культури кожної людини. Раціональне, або правильне харчування, вважають основою людського здоров’я, високої працездатності, бадьорості, довголіття. У чому ж його секрет?
Наука про харчування відповідає на це питання, виходячи з трьох основних принципів:
1. Людина має одержувати харчових речовин стільки, щоб можна було компенсувати витрату енергії. 2. Харчування має бути різноманітним. 3. Необхідний також правильний режим харчування.
Їжа — це не тільки джерело енергії, а й склад певних хімічних речовин, необхідних для росту і постійного оновлення клітин організму. З їжею людина повинна одержувати стільки енергії, скільки витрачає, але не більше. Доведено, що для дорослої людини добова потреба в харчовій енергії — близько 2800 кілокалорій.
Встановлено, що 200 зайвих калорій можуть перетворитися на 20 грамів жиру. Уявіть, скільки його може накопичитись при щоденному переїданні. До того ж жир затримує в організмі воду, від чого маса тіла стає ще більшою. Навіть, здавалося б незначне переїдання здатне непомітно призвести до ожиріння.
Вага збільшується й тоді, коли людина день у день їсть, може, й не більше норми, але в її раціоні переважає жирна або вуглеводиста їжа (цукор, варення, солодощі, борошняні й круп’яні вироби, вершкове масло) — і явно не вистачає молочних, рибних, овочевих продуктів. Велика кількість їжі, особливо солодкої, стимулює роботу підшлункової залози. Вона виділяє забагато інсуліну, а це сприяє посиленню переходу вуглеводнів у жири, накопиченню їх у організмі.
Головний винуватець переїдання — підвищений, нездоровий апетит. Якщо шлунок часто наповнюється, безперервно «працює», не встигає відпочивати, в харчовому центрі головного мозку підтримується збуджений стан, який викликає постійне бажання їсти. Отож кожному з нас необхідно виховувати в собі почуття міри в споживанні. Корисно виробити звичку вставати з-за столу, не наївшись донесхочу.
Надмірність у їжі завжди шкідлива, особливо після сорока років, коли значно підвищується здатність організму утворювати жир і утримувати його в організмі. Тривале переїдання викликає багато тяжких недуг: атеросклероз, діабет, подагру, захворювання печінки, суглобів. Здоров’я і ожиріння — несумісні. Серед довгожителів немає жодного з надмірною вагою тіла. В той же час серед людей з ожирінням спостерігається вища смертність внаслідок серцево-судинної патології, цукрового діабету тощо.
Дізнавшись про все це, дехто рішуче намагається одразу схуднути. Вдається у голодування, застосовує різні сенсаційні дієти і поради людей, далеких від медицини. Але це, як правило, не дає бажаних наслідків, понад те — людину нерідко обсідають хвороби. Слід знати: ніщо не допоможе за кілька днів скинути зайві кілограми без шкоди для здоров’я. Тут потрібні терпіння й час.
При появі ознак ожиріння загальна калорійність раціону повинна бути знижена насамперед за рахунок вуглеводів, жирів тваринного походження, але аж ніяк не за рахунок білків. Бо, якщо білок не надходить з їжею, витрачаються насамперед білки сироватки крові та лімфоцитів — клітин крові, покликаних боротися з інфекціями. Організм стає беззахисним перед різними хворобами. Нестача білка викликає глибоке порушення обміну речовин, страждає печінка, можуть розвиватися безбілкові набряки.
Джерелом повноцінного білка є нежирні сорти м’яса, риби, молоко і молочні продукти. Крім того, в раціон мають входити й продукти, що містять рослинний білок,— бобові, крупи, хліб. Корисно їсти часто, навіть 5— 6 разів на день, невеликими порціями. Перед сном добре випити склянку кефіру. Слід цілком виключити солодощі: мед, варення, цукерки, печиво, а також макаронні вироби. Не рекомендуються спеції, які збуджують апетит: гірчиця, перець, часник. Солі теж треба вживати не більше 5—6 грамів на добу.
Дуже корисно вживати овочі та несолодкі фрукти – їхня клітковина сприяє виробленню травних соків, регулює діяльність кишечника і виводить з організму зайвий холестерин. Біологічна цінність жиру визначається наявністю в ньому поліненасичених жирних кислот. Якщо їх бракує в організмі дорослої людини, порушується обмін холестерину і розвивається атеросклероз. Тому необхідно включати в раціон не менше 30 грамів рослинної олії — краще нерафінованої — у свіжому вигляді (у салатах, закусках, вінегретах).
Тільки розумним дотриманням міри в харчуванні можна зберегти здоров’я, нормальну працездатність і довголіття. Є надійний спосіб контролювати себе: треба час від часу, хоч би раз на місяць, зважуватися. Треба сказати, що найідеальніший склад їжі не гарантує повноцінного харчування, якщо не дотримуватися чіткого режиму.
Здоровій людині рекомендується їсти 3—4 рази на день з перервами в 4—5 годин. Найкращим є чотириразове харчування. Якщо ж це складно — можна згодитися на триразове. Дворазове харчування неприпустиме. Не можна також іти на роботу, не поснідавши. Дуже важливо їсти щодня в той самий час. Тоді органи травлення і весь організм пристосовуються до встановленого розпорядку.
Безладне харчування — одна з причин виникнення виразкової хвороби, хронічних гастритів. Не варто їсти, коли прийдеться, жувати щось між сніданком та обідом чи обідом та вечерею. Коли ж усе-таки вам важко дочекатися обіду чи вечері, випийте склянку соку або з’їжте фрукти.
При триразовому харчуванні загальна калорійність денного раціону має бути поділена так:
сніданок — 30—35 %; обід —40—45%; вечеря —20—25%.
Кілька слів про те, чому обов’язково треба снідати. Річ у тім, що після нічного голодування жовч стає літогенною внаслідок сильного насичення киснем і слабкої секреції жовчних кислот. Оскільки сніданок стимулює спорожніння жовчного міхура, то зменшується можливість утворення жовчних каменів. Якщо людина регулярно не снідає і їжа не надходить аж до обіду, то в жовчному міхурі осідає холестерин, тобто утворюється жовчний камінь.
Перерви між споживанням їжі повинні бути не дуже тривалими і не надто короткими. Довгі інтервали можуть спричинити перезбудження харчового центру і виділення великої кількості активного шлункового соку. Попадаючи на слизову оболонку порожнього шлунка, він може подразнювати її аж до виникнення запалювальних процесів. Вважають, що в таких випадках можливе навіть ушкодження шлунка, особливо якщо поява секреції супроводжується спазматичним скороченням шлункових судин. Короткі інтервали також недоречні, оскільки їжа не встигає цілком перетравитись і засвоїтись.
Інтенсивність виділення травних соків різко спадає в перші години після вживання їжі,— відновлюється до другої години і досягає максимуму до четвертої. Тому їсти раніше, ніж через дві години після попереднього споживання не варто. Найкращі для дорослої людини інтервали в 4—6 годин. Під час сну перерва продовжується до 10 годин, і шлункова секреція в цей час майже цілком припиняється. Тому вечеряти бажано за 2—3 години до сну.
При будь-якому режимі праці неприпустиме споживання «на ходу». Старанно пережована їжа засвоюється краше, ніж з’їдена наспіх. На вечерю і сніданок потрібно 20—30 хвилин, на обід — 40—50 хвилин, на полудень (другий сніданок) — 10—15 хвилин. При швидко з’їденій їжі виділяється недостатньо шлункового соку. «Хто довго жує, той довго живе»,— є така приказка. Погано розжована їжа надовго затримується в шлунку і негативно впливає на його стан.
За сніданком і обідом необхідно з’їсти їжу, багату білками і жирами — м’ясо, рибу, яйця, сир, страви з бобових, каші і обов’язково овочі у вигляді закусок, салатів із свіжих овочів, а також різноманітних овочевих гарнірів. Сніданок має бути особливо калорійним, оскільки речовини, що входять до його складу, повинні покрити енерговитрати, пов’язані з наступною роботою. Це може бути відварене м’ясо чи риба (40—70 г) з овочевим гарніром, склянка чаю, кави або теплого молока, 120 грамів хліба. На обід добре з’їсти закуску (салат, вінегрет, оселедець, сир). Потім — першу гарячу страву — борщ чи суп на м’ясному бульйоні. Друга гаряча страва — м’ясо чи риба (50— 100 г) з овочевим гарніром. Хліба не більше 150 грамів.
У першій половині дня краще вживати продукти, багаті на білок, оскільки вони підвищують обмін речовин і збуджують нервову систему, довше підтримують відчуття ситості. На третє варто випити солодкий компот чи з’їсти фрукти — це гальмує виділення шлункового соку. На вечерю рекомендуються молочні та овочеві страви. Вони легші і не збуджують нервову систему перед сном. Багато їсти на ніч так само шкідливо, як і лягати спати голодним.
Перед сніданком і вечерею, коли не вживають рідких страв, можна випити трохи мінеральної води, хлібного квасу або ягідного соку. Це сприяє кращій секреції травних залоз. Під час їжі не варто читати, розмовляти, дивитися телевізор. Нервово-емоційні перевантаження втручаються в роботу травних залоз, погіршують хімічний склад шлункових соків, знижують активність ферментів, збільшують кількість токсичних речовин. Деякі дослідники не радять сідати за стіл, коли поганий настрій.
Правила правильного харчування занадто прості, але вимагають від людини певних зусиль волі. Втім, лише при їх дотриманні ви можете прожити життя яскраво та головне здоровими. Вибір: насичене рухливе життя або лікарняне ліжко, завжди залишається за нами.
Comments:
Facebook
ВКонтакте
Download SocComments v1.3
Related posts
Подпишись
* Вы будете получать самые свежие новости
Вау!
Увага! В Столицi Знищують Печерськi схили! Вже вирублено десятки дерев!(Фоторепортаж) | Everyday in Ukraine
Рубрика : everyday.in.ua©, Бизнес, Власть, ЖКХ, зеленые зоны Киева, Киев, Криминал, Незаконные застройки, Социальная жизнь Киева, Украина, Фоторепортаж, Экология Метки:…
Андреевский Спуск | Everyday in Ukraine
Автор: : Роман Игоревич Рубрика : Everyday.in.ua, Видео, Власть, Избранное, Киев, Культура, Общество, Просто фото, Украина Метки: everyday.in.ua, Андреевский…